Şunu çok iyi biliyoruz ki şehirler, yalnızca yollardan ve binalardan ibaret değildir. Özellikle bu şehir Konya ve Konya’mızın kalbi Karatay ise.

Konya’mız; binlerce yıllık geçmişi, zengin ve derin tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, önemli bir kültür, ticaret ve siyaset merkezi olarak insanlığın hizmetinde bulunmuştur.

Karatay; medeniyet değerlerimizin en önemlilerinden olan ve dünyanın dört bir tarafında büyük saygı gören Hz. Mevlânâ’yı, Şems-i Tebrizi’yi ve daha birçok kıymetli ismi bağrında misafir etmiş bir ilçedir.

Karatay; medreseleri, camileri, hanları ile tarihleri aşıp gelerek günümüzü aydınlatan kadim mirasıyla yüzyıllardır olduğu gibi bugün de ülkemizin gözbebeği olmayı sürdürmektedir.

Bizim için marifet; medeniyetimizin merkezi Karatay’ı mutlu yarınlara vatandaşlarımızla birlikte hazırlamaktır.

Bizim için başarı; Karatay’da yaşayan tüm hemşehrilerimizin hayatını kolaylaştırmak, yaşamlarına mutluluk katmak ve 7’den 70’e ilçemizdeki herkese dokunmaktır.

Bizim için ödül; Karataylı her bir hemşehrimizin gönlüne girmek ve yeni gönül köprüleri kurmuş olmaktır.

Bu gurur ve gayretle bir başka Karatay için çalışmaya devam ediyoruz. Çünkü “Kader gayrete aşıktır.”

// tarihi miras

Zenburi Mescidi

13. yüzyılda yapılmış, minareli bir Selçuklu mescididir. Bütünüyle tuğladan yapılmıştır. Harime kuzeyindeki giriş bölümünden geçilir. Bu bölümün batı köşesinde minare bulunur. Minare tuğladan yapılmıştır. Yüksek bir kaide üzerine kütük gövde gelmektedir. Minarenin şerefeden üst kısmı yoktur.

Kare planlı harim, doğu, batı ve güneyin üst pencerelerden aydınlanır. Ayrıca giriş bölüme açılan iki pencere vardır. Cami mihrap ve minberi yenidir. Köşe tromplarının içleri mukarnaslarla doldurulmuştur. Ayrıca üstte küçük tromplar vardır.

Kubbe balık sırtı tekniğinde tuğla örgüsüne sahiptir. 1990 yılında mescid onarılırken, buradan çok zengin çini ve alçı süslemeler çıkmıştır. Anlaşıldığı kadarıyla mescidin yan duvarlarında süslemeli alçı raflar vardı. Önünde bir giriş mahalli bulunan ikinci grup Selçuklu mescidlerinden olan yapıyı malzeme, teknik süsleme özelliklerine dayanarak 13. yüzyıla tarihleyebiliriz.