Şunu çok iyi biliyoruz ki şehirler, yalnızca yollardan ve binalardan ibaret değildir. Özellikle bu şehir Konya ve Konya’mızın kalbi Karatay ise.

Konya’mız; binlerce yıllık geçmişi, zengin ve derin tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, önemli bir kültür, ticaret ve siyaset merkezi olarak insanlığın hizmetinde bulunmuştur.

Karatay; medeniyet değerlerimizin en önemlilerinden olan ve dünyanın dört bir tarafında büyük saygı gören Hz. Mevlânâ’yı, Şems-i Tebrizi’yi ve daha birçok kıymetli ismi bağrında misafir etmiş bir ilçedir.

Karatay; medreseleri, camileri, hanları ile tarihleri aşıp gelerek günümüzü aydınlatan kadim mirasıyla yüzyıllardır olduğu gibi bugün de ülkemizin gözbebeği olmayı sürdürmektedir.

Bizim için marifet; medeniyetimizin merkezi Karatay’ı mutlu yarınlara vatandaşlarımızla birlikte hazırlamaktır.

Bizim için başarı; Karatay’da yaşayan tüm hemşehrilerimizin hayatını kolaylaştırmak, yaşamlarına mutluluk katmak ve 7’den 70’e ilçemizdeki herkese dokunmaktır.

Bizim için ödül; Karataylı her bir hemşehrimizin gönlüne girmek ve yeni gönül köprüleri kurmuş olmaktır.

Bu gurur ve gayretle bir başka Karatay için çalışmaya devam ediyoruz. Çünkü “Kader gayrete aşıktır.”

// tarihi miras

Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi

Şerafeddin Camii’nin kuzeyinde yer alır. Doğusundaki geniş park 1926 yılında büyük bir mezarlık üzerine kurulmuştur.

Mescid ve türbeden meydana gelmektedir. Karaman devrine, 15. yüzyıla tarihlendirilmek- tedir. Mescid bölümüne doğudaki alçak seviyede tutulmuş yeni son cemaat mahallinden girilir. Mescidin kuzeyinde ahşap bir mahfil bulunur. Düz örtüyü doğu-batı doğrultusunda atılmış bir kemer taşır. Ahşap kirişler altta tavanlanmıştır. Mahfilde 16-18. yüzyıldan kalma hatayî motifli kalemişleri görülür.

Şems türbesi eyvan şeklinde mescide-semahaneye açılır. Türbenin örtüsü kubbe sekizgen kasnak ve pramidal külahtan oluşmaktadır. Mescidin örtüsünden görülür. Bilindiği gibi, Şemsi Tebrizî Mevlâna Celâleddin-i Rumî’nin mürşidlerinden olup çıkan siyasi çatışmalar sonucu öldürülerek buraya gömülmüştür. Burası Ahi taraftarı Bedreddin Güherşah’ın bağıydı. Daha sonra Karaman devrinde mescidi semahane yapılarak burası önemli bir Mevlevî zaviyesi haline getirilmiştir. Banisinin kaldırılan hazirede bırakılan türbede medfun Ishak Bey olabileceği ve Karaman devrine 15. yüzyıla tarihlendirebileceğimizi söyleyebiliriz.