Şunu çok iyi biliyoruz ki şehirler, yalnızca yollardan ve binalardan ibaret değildir. Özellikle bu şehir Konya ve Konya’mızın kalbi Karatay ise.

Konya’mız; binlerce yıllık geçmişi, zengin ve derin tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, önemli bir kültür, ticaret ve siyaset merkezi olarak insanlığın hizmetinde bulunmuştur.

Karatay; medeniyet değerlerimizin en önemlilerinden olan ve dünyanın dört bir tarafında büyük saygı gören Hz. Mevlânâ’yı, Şems-i Tebrizi’yi ve daha birçok kıymetli ismi bağrında misafir etmiş bir ilçedir.

Karatay; medreseleri, camileri, hanları ile tarihleri aşıp gelerek günümüzü aydınlatan kadim mirasıyla yüzyıllardır olduğu gibi bugün de ülkemizin gözbebeği olmayı sürdürmektedir.

Bizim için marifet; medeniyetimizin merkezi Karatay’ı mutlu yarınlara vatandaşlarımızla birlikte hazırlamaktır.

Bizim için başarı; Karatay’da yaşayan tüm hemşehrilerimizin hayatını kolaylaştırmak, yaşamlarına mutluluk katmak ve 7’den 70’e ilçemizdeki herkese dokunmaktır.

Bizim için ödül; Karataylı her bir hemşehrimizin gönlüne girmek ve yeni gönül köprüleri kurmuş olmaktır.

Bu gurur ve gayretle bir başka Karatay için çalışmaya devam ediyoruz. Çünkü “Kader gayrete aşıktır.”

// tarihi miras

Piri Mehmed Paşa Camii ve Zaviyesi

XII.yüzyılda Şeyh Şerâfeddin tarafından yaptırılmıştır. 1444 yılında II. Karamanoğlu İbrahim Bey tarafınd Aziziye Camii’nin güney-doğusunda yer alır.

Cami M. 1523 yılında aynı zamanda Yavuz Sultan Selim’e de vezirlik yapmış olan Kanunî Sultan Süleyman’ın veziri Pir Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Aslında mevlevî matbah ve kuzeyindeki zaviye-medrese ile birlikte külliye olarak tasarlanmış bir eserdir.

Yapının inşasında genelde kaba yonu ve moloz taş kullanılmış, köşelerde ise kesme taşa yer verilmiştir. Kemerler kesme taş işçiliğe sahiptir. Kemer boyunlarında bitkisel motiflerle bezeli kabaralar bulunur. Sütunların başlıkları klasik dönemin birçok yapısında olduğu gibi mukarnaslıdır.

Girişin üst kısmında Bursa kemerli bir niş içerisine alınmış ve M. 1523 yılında inşa edildiğini gösteren iki satırlık inşa kitabesi bulunur. Kare planlı harimin üzeri tromplarla geçilen kubbe ile örtülmüş olup, duvarlar-da ve kubbede süsleme bulunmamaktadır. Harimin kuzeyinde, son cemaat yerinin doğusundan merdivenle çıkılan mahfili bulunur.

Oldukça süslü olan alçı mihrapta genelde geometrik ve bitkisel süslemeler yoğundur. Ahşap minberi ise yenidir. Yapının minaresinin kaidesi taş, diğer kısımları ise tuğladır. Şerefe altı tuğladan kirpi saçak haline getirilmiştir.