Şunu çok iyi biliyoruz ki şehirler, yalnızca yollardan ve binalardan ibaret değildir. Özellikle bu şehir Konya ve Konya’mızın kalbi Karatay ise.

Konya’mız; binlerce yıllık geçmişi, zengin ve derin tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, önemli bir kültür, ticaret ve siyaset merkezi olarak insanlığın hizmetinde bulunmuştur.

Karatay; medeniyet değerlerimizin en önemlilerinden olan ve dünyanın dört bir tarafında büyük saygı gören Hz. Mevlânâ’yı, Şems-i Tebrizi’yi ve daha birçok kıymetli ismi bağrında misafir etmiş bir ilçedir.

Karatay; medreseleri, camileri, hanları ile tarihleri aşıp gelerek günümüzü aydınlatan kadim mirasıyla yüzyıllardır olduğu gibi bugün de ülkemizin gözbebeği olmayı sürdürmektedir.

Bizim için marifet; medeniyetimizin merkezi Karatay’ı mutlu yarınlara vatandaşlarımızla birlikte hazırlamaktır.

Bizim için başarı; Karatay’da yaşayan tüm hemşehrilerimizin hayatını kolaylaştırmak, yaşamlarına mutluluk katmak ve 7’den 70’e ilçemizdeki herkese dokunmaktır.

Bizim için ödül; Karataylı her bir hemşehrimizin gönlüne girmek ve yeni gönül köprüleri kurmuş olmaktır.

Bu gurur ve gayretle bir başka Karatay için çalışmaya devam ediyoruz. Çünkü “Kader gayrete aşıktır.”

// tarihi miras

Nakiboğlu Camii

Aynı adlı mahallede bulunan cami H.1176 (M.1762) yılında Konya Müftüsü Hacı ibrahim Efendi tarafından inşa ettirilmiştir.

Giriş üzerinde bulunan sülüs kitabeye göre ise 1926 yılında yıkılarak yenilenmiştir. Bu yenileme sırasında çini mihrabı ile minare orijinal olarak bırakılmıştır. Harim ve son cemaat yerinden oluşan yapıda kuzeybatı köşede tek şerefeli tuğla minare bulunur.

Son cemaat yeri tamamen kesme taş ile inşa edilmiştir. Son cemaat yerinin üzeri içten düz tavan, dışarıdan ise kırma çatı Ile örtülmüş, etrafı geniş bir saçak ile kuşatılmıştır.

Pencerelerin kemer formu da hem alt, hem de üstte son cemaat yerindekiler gibi teğet kemerlidir. Yapının su basmanında, köşelerinde ve saçak kısmında tamamen kesme taş kullanılmış, ayrıca hem alt hem de üst pencereler seviyesinde hatıl şeklinde birer sıra kesme taş örgü yapıyı çepe çevre dolaşmaktadır.

Yaklaşık kare planlı olan harimin üzeri çıtalı alttan çakmalı ahşap tavan ile örtülmüştür. Ortada çıtalarla kare bir alan oluşturulmuş, bu alan yine çıtalarla dokuz bölüme ayrılmıştır. Orta bölüme yuvarlak formda fırfırlı bir göbek yerleştirilmiştir. Kuzeyde önü kafes şeklinde kapatılan mahfil vardır.

Yapının mihrabı oldukça süslüdür. İlk yapıdan kaldığı anlaşılan mihrabın nişi, kavsara, kemer köşelikleri ve kenardaki ilk bordür turkuaz çini plakalarla kaplanmıştır; ikinci ve üçüncü bordürlerde de çini kullanılmakla birlikte buradaki çiniler farklı renk ve desene sahiptir. Nişin köşelerinde kum saati başlıklı yivli birer ahşap sütunce bulunur. Mihraptaki diğer iki bordür ise taş olup, ilki bitkisel karakterde, dıştaki ise daha plastik etkili olarak kıvrım dal motifleri ile süslenmiştir.

Çini mihrabın karakterine uymayan bu taş bordürlerin sonradan ilave edilmiş olabileceğini düşünmekteyiz. Kemer köşeliklerinde bulunan ahşap kabaralarda yıldız motiflerine yer verilmiştir. Yapının üzeri dışarıdan kırma beşik çatı ile örtülmüştür.

Kuzeybatı köşedeki minarenin kare planlı kaidesi kesme taş, silindirik formlu gövde ve petek kısmı ile şerefe tuğla ile inşa edilmiştir.