Şunu çok iyi biliyoruz ki şehirler, yalnızca yollardan ve binalardan ibaret değildir. Özellikle bu şehir Konya ve Konya’mızın kalbi Karatay ise.

Konya’mız; binlerce yıllık geçmişi, zengin ve derin tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, önemli bir kültür, ticaret ve siyaset merkezi olarak insanlığın hizmetinde bulunmuştur.

Karatay; medeniyet değerlerimizin en önemlilerinden olan ve dünyanın dört bir tarafında büyük saygı gören Hz. Mevlânâ’yı, Şems-i Tebrizi’yi ve daha birçok kıymetli ismi bağrında misafir etmiş bir ilçedir.

Karatay; medreseleri, camileri, hanları ile tarihleri aşıp gelerek günümüzü aydınlatan kadim mirasıyla yüzyıllardır olduğu gibi bugün de ülkemizin gözbebeği olmayı sürdürmektedir.

Bizim için marifet; medeniyetimizin merkezi Karatay’ı mutlu yarınlara vatandaşlarımızla birlikte hazırlamaktır.

Bizim için başarı; Karatay’da yaşayan tüm hemşehrilerimizin hayatını kolaylaştırmak, yaşamlarına mutluluk katmak ve 7’den 70’e ilçemizdeki herkese dokunmaktır.

Bizim için ödül; Karataylı her bir hemşehrimizin gönlüne girmek ve yeni gönül köprüleri kurmuş olmaktır.

Bu gurur ve gayretle bir başka Karatay için çalışmaya devam ediyoruz. Çünkü “Kader gayrete aşıktır.”

// antik bölgeler

Savatra Antik Kendi

Karatay ilçesine bağlı Yağlıbayat Mahallesi’nde bulunan Savatra antik kenti tarihi süreçler içerisinde önemli rol oynayan eski bir yerleşim yeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kentin içerinde yer alan höyükten de anlaşılacağı üzere prehistorik devirlerden itibaren iskân görmüş, Roma ve Bizans dönemlerinde de ana geçiş noktası olarak kullanılmıştır. Öyle ki, Antik Çağ yazarı Strabon ticaret kafilelerin buradan geçtiğini ve konakladıklarını daha sonra ise su ihtiyaçlarını dünyanın en derin su kuyularının olduğu yer olarak tabir ettiği Savatra’dan karşıladıklarını belirtmiştir.

Savatra, Lykaonia ve Galatia bölgeleri arasında önemli bir sınır hattı olarak Bozdağ’ın eteklerinde kurulmuş önemli bir sınır hattı yerleşimidir.

Kentin Hellenik bir yerleşim yapısına sahip olması bölge üzerinde çok rastlanmayan bir özellik olarak karşımıza çıkar. İç Anadolu’da bu denli Grek kent dokusu taşıyan başka yerleşim yerlerinin azlığı Savatra’yı özgün ve değerli bir kent konumuna getirmektedir. Söz gelimi tiyatro yapısının mevcudiyeti, demokratik yönetim biçimi ile yönetildiğini gösteren kent meclisinin varlığına dair yazıtların bulunması ve başta Via Sebaste olmak üzere Grek kolonileri ile bağlantı sağlayan yol güzergâhları içerinde yer alması Savatra’yı diğer kentlerden ayıran başlıca özelliklerden bazılarıdır.